czwartek, 4 czerwca 2015

Lato Nadchodzi! Jamajskie Sos Jerk, Pyszny przepis na grill

Jerk to znaczy ‘szarpnięcie’ po Polsku ale w Jamajce to nazywa dla tradycyjnego, ostrego oraz pysznego słodkiego sosu. Normalnie mięso marynujemy , n.p.  polędwicę wieprzowiną, kozę lub żeberka. Dałem mnóstwo Polakom i wszyscy zakochali się w nim. Nie ma jednego prawdziwego przepisu, ale daję Wam to co ja dostałem od jamajskiej babci jak mieszkałem w dzielnicy Brixton w Londynie, pełny Jamajskich ludzi.




Kroimy lub dodamy do blendera:

  • Kolendra (najlepiej swieże)
  • Jedna czerwona cebula  
  • Szczypiorek  
  • Ziele Angielskie
  • Imbir
  • Cynamon
  • Tymianek (swieże)
  • Cukir brązowy 
  • Sos sojowy
  • Gałka muszkatołowa (kluczowy) 
  • Sok cytryny
  • Kropki Guinness'a (reszta dajesz kucharzowi ;) ) 
  • Sok limony
  • Ząbki czosnku! (5 minimalnie)
  • Scotch Bonnet Peppers 

I najważniejsza rzecz: ‘scotch bonnet peppers’ to jest chili które da się znaleźć albo w hypermarketach lub w sklepach. Można używać inne chilli ale nigdy nie to robię, ponieważ Scotch Bonnet to serca tego sosu i kluczowy element dobrego smaku. 

Uwaga – ten sos może być gwałtownie ostry. To zależy oczywiście na ilość tych papryczek i ich pestek. Uważaj na oczy i inne części człowieka po ukrojeniu chilli ;)


Blendujemy a wtedy marinujemy mięso kub rybę. Zachowamy w lodówce przez przynajmniej 12 godziny i gotujemy w piekarniku lub na grillu. Sos można zostawić w lodówce przez 2 mięsiący. Czasami dodam do tostu z serem, daje móc!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz